tisdag 9 november 2010

Crime News,

Anhöriga till mordoffer: Häng inte ut mördare på nätet


Artikel från den 7 feb 2009


Crime News avslöjade i veckan att en ny sajt som ska hänga ut mördare är tänkt att lanseras under året. Personerna bakom sajten menar att mördare förtjänar att hängas ut eftersom de tagit livet av sitt offer.

Ewy Gaudes son mördades för tio år sedan, men hon tycker inte att gärningsmän som har dödat ska hängas ut på nätet.

- Nej, man får inte glömma att även de har familjer, säger hon.



Det är två privatpersoner som är i full gång med förberedelserna för att öppna en sajt där mördare ska hängas ut med personuppgifter, adress, karta och dom.

Ewy Gaude är ordförande i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade. Hennes som mördades för tio år sedan men någon gärningsman har aldrig åtalats för brottet.



- Jag tycker inte att man ska hänga ut brottslingar på nätet. Jag tycker inte synd om exempelvis Anders Eklund, men man får inte glömma att det finns familjer runt omkring våldsverkare och man ska inte straffa familjerna, säger hon.



Ewy Gaude tycker att problemet vinklas fel och att det är rättsväsendet som ska ta hand om brottslingar och försöka återanpassa personerna i samhället. De män som planerar att starta sajten som ska hänga ut mördare menar att de som hängs ut förtjänar det eftersom de mördat.



- Om man begår ett brott när man är ung måste man få en chans att komma tillbaka när straffet är avtjänat. Man kan ju ha synpunkter på längden på ett fängelsestraff men vården under den tiden är viktig för att förhindra återfall, särskilt när det gäller våldsbrott, säger Ewy Gaude.

Hon menar att för de anhöriga till mordoffer finns det andra saker som är betydligt viktigare att fokusera på.



- Det vi behöver är hjälp och stöd från samhälle, inte bara för att överleva utan också för att kunna ha ett liv. Annars kan konsekvenserna bli katastrofala, säger Ewy Gaude.



Av

Suzanne Kordon/  Crime News,    2009-02-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar