fredag 24 september 2010

Dömd för förtal

SD:are dömd för förtal av Martin från SSU Helsingborg

ARTIKEL
Publicerad 2010-06-14  på  http://www.frihet.se/              Skrivet utav  Becky Bärgdahl

Martin Tunström pekades ut som kriminell i en bloggkommentar.Markus Wiechel, ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, har dömts för förtal av Martin Tunström från SSU Helsingborg. Martin utpekades som kriminell i en kommentar i Markus Wiechels blogg.



- Det känns bra att vinna ett sådant här mål, säger Martin, som förutom att han är aktiv i SSU även har förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Helsingborg.

När Martin såg att sverigedemokraten Markus Wiechel hade publicerat en kommentar i sin blogg där det stod "såsse-Martin Tunström... som är dömd flera gånger för bl.a. skadegörelse och misshandel", reagerade han direkt och lämnade in en ansökan om stämning.

I fredags kom domen från Norrköpings tingsrätt. Markus Wiechel döms för förtal och ska betala 5000 kronor i skadestånd till Martin.

Domen är ovanlig eftersom den gäller en kommentar i Markus Wiechels blogg, som en besökare på bloggen skrivit, inte Markus Wiechel själv. Markus Wiechel döms för att han publicerat kommentaren. Han hävdade i rätten att modereringsfunktionen måste ha varit avstängd, och att kommentaren ska ha publicerats automatiskt utan att han såg den.

Men tingsrätten slår fast att i och med att Markus Wiechel har en modereringsfunktion på sin blogg, som gör att han måste godkänna alla kommentarer innan de publiceras, så är han ansvarig för innehållet i kommentarerna. Därför döms han för förtal.

- Många tror att internet är rättslöst, men det är det inte. Jag vill råda alla som ser hets mot folkgrupp eller förtal på internet att polisanmäla och lämna in en ansökan om stämning. Det går att göra något åt det, säger Martin Tunström.




Skrivet utav
Becky Bergdahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar